Nieuws

Nieuwsbrief maart 2020

Educatie

Beste lezer,

Het coronavirus verspreidt zich en dit heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. Het besluit dat alle scholen dicht moeten blijven, komt even extra hard aan.
Wij betreuren het feit dat hierdoor veel activiteiten van Groen4Life op een lager pitje staan of zelfs tijdelijk vervallen.

In deze nieuwsbrief informeren wij je over alle activiteiten t/m 15 maart. Daarnaast geven we het woord aan Mark van den Boogaard, mede-eigenaar van Stadsbrouwerij D’n Deftige Aap. Helaas nu tijdelijk gesloten, maar volgens ons de moeite waard om deze groene horeca toch even in het zonnetje te zetten. Ten slotte lees je onder andere over biologisch afbreekbare verpakkingen en geven wij je tips om met kinderen te knutselen met afval.

Wij wensen iedereen veel succes met het organiseren van de werkzaamheden in deze onzekere periode. Maar boven alles: blijf gezond.


KLIENIT

KLIEN IT Gemert-Bakel is van start!
Op 4 februari was de aftrap op Kindcentrum De Kastanjelaar te Milheeze.
Ondertussen hebben alle scholen hun eerste bezoek gehad. Zowel onze educatiemedewerker Geert als de scholen zijn enthousiast!
De scholen gingen hard aan de slag: op KC Berglaren maken ze werkstukken met behulp van de leskaarten, op De Havelt tekenden de leerlingen een memoryspel over afval en op de Kastanjelaar ruimden leerlingen zelfs in de regen afval! De Samenstroom en de Dompelaar ontwierpen pamfletten tegen afval. Wij hopen dat het project gauw weer doorgang kan vinden.

 


Tussenstand KLIEN IT Helmond
Onze Mystery Guest is weer op pad geweest langs alle KLIEN IT scholen.
Hij stuurde ons deze tussenstand toe:
1e plek: IKC Trudo en de Straap
Zij worden op de voet gevolgd door o.a. de Vlier, Straap en Korenaar.

De resultaten liggen héél dicht bij elkaar. Wie er nog meer op koers liggen, houden wij nog even geheim…

 

 


Dier maken van restmateriaal
Dit schooljaar konden de KLIEN IT scholen in Helmond kiezen uit twee workshops: een ontwerp maken voor een prullenbak óf een dier van restmateriaal. De Bundertjes en Montessorischool Helmond kozen voor het dier. En wat zijn ze mooi geworden! Deze papegaai en zwanen hebben een mooie plek gekregen in de school.


Workshops Sparebots Gemert-Bakel
Graag laten we je enkele resultaten zien van de workshops ‘Sparebots maken’. Alle 5 de scholen in Gemert-Bakel hebben deze workshop afgerond. Leerlingen maakten onder leiding van Jorg Duitsman kennis met solderen. Zij lieten hun fantasie spreken en maakten van elektronisch restmateriaal een kunstwerkje.

De workshops waren een groot succes: vanuit de scholen kwamen veel enthousiaste reacties! Helaas was deze workshop nog niet mogelijk bij KLIEN IT Helmond, misschien volgend schooljaar?

 


EDUCATIE

Waterchallenge (gestart: 6 maart)
IKC Trudo en Kindcentrum In het Hart van het Hout gaan de uitdaging aan! 3 groepen 7 en 8, met maar één doel: een maand lang zoveel mogelijk water besparen. Iedereen thuis bespaart ook mee.

Water besparen is van groot belang, water wordt niet voor niets ‘het blauwe goud’ genoemd.
Tijdens de Waterchallenge leren kinderen waarom zuinig met water omgaan zo belangrijk is en krijgen tips om te besparen. En dat is echt niet zo moeilijk! Denk bijvoorbeeld aan het dicht draaien van de kraan tijdens het tandenpoetsen of het opvangen van water in een regenton.

De Waterchallenge begon in de periode voordat corona ons dagelijks leven op de schop nam. Maar de kinderen kunnen thuis gewoon doorgaan met water besparen! Binnenkort zullen wij digitaal lesmateriaal voor de Waterchallenge sturen. De leerkrachten ontvangen dit wanneer het klaar is in de mailbox. Misschien wordt de einddatum later dan 6 april: wij laten dit op tijd weten, zodat de leerlingen de eindstand van hun watermeter kunnen opsturen.

De Waterchallenge is mede mogelijk door het Duurzaamheidsfonds van de gemeente Helmond.


Fijnstof meten op Talentrijk
Op donderdag 12 maart werd op Daltonschool Talentrijk een fijnstofmeter geïnstalleerd.
In de Helmondse wijk Rijpelberg start een onderzoek naar de luchtkwaliteit.
Binnen Helmond is juist deze wijk interessant omdat daar niet alleen fijnstof neerdaalt van het verkeer, de industrie en veehouderijen uit de omgeving, maar ook van de plaatselijk populaire houtkachels.
Voor het einde van het jaar moet een goed beeld gevormd zijn. Dit beeld wordt meegenomen in toekomstige besluitvorming.

Wil jij ook meehelpen met fijnstof meten in de Rijpelberg? Kijk onderaan deze nieuwsbrief bij het ‘duurzaam platform’ hoe jij kunt meedoen!


HET VERHAAL VAN

“Kom binnen, vertel verhalen, of luister naar andermans klets, schuif aan, drink iets, eet een hapje mee, lach en geniet!” (site Deftige Aap)
6 maanden geleden opende aan de Helmondse Markt een bijzondere horecazaak: D’n Deftige Aap. De zaak is in handen van het duo Mark van den Bogaard en Anthony van Rooij. Al sinds de opening is het een succes: het is er altijd druk en mensen komen graag terug. Wij onderzochten dit succes graag nader en gingen in gesprek met Mark van den Bogaard. Natuurlijk vroegen we ook naar duurzame keuzes. Aan het eind van het interview durven wij best te zeggen dat het misschien wel de groenste horecazaak van onze stad is!

Helaas is ook D’n Deftige Aap momenteel gesloten. Wij hopen dat het snel weer open kan en bevelen onze lezers dan zeker aan een regionaal biertje te gaan drinken bij D’n Deftige Aap.

Lees meer


Cradle 2 cradle

‘Composteerbaar: het klinkt leuk, maar het milieu heeft er niets aan’
Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat de composteerbare bekertjes van de Rijksoverheid – 85 miljoen per jaar! – werden verbrand omdat ze ‘te vies waren’. En dat terwijl de overheid dacht dat de bekertjes gerecycled zouden worden tot toiletpapier.

Ook veel verpakkingen van ‘bioplastic’ die je in de supermarkt koopt, blijken in de praktijk niet te vergaan zoals gewoon GFT-afval. Deze kun je dus niet zonder zorgen in de groene bak of op de composthoop gooien, terwijl dit wel wordt geclaimd.

Over de zin en vooral onzin van de term ‘volledig composteerbaar’: zie dit artikel.

Biomassa: een verhaal van ‘schijnduurzaamheid’
Biomassa is energie die wordt gewonnen uit plantaardig en dierlijk materiaal, zoals hout, planten(resten), mest, maar ook frituurvet, algen en zeewier. In een groot deel van de gevallen gaat het om houtverbranding in energiecentrales.
Dit verbranden veroorzaakt vaak nog meer CO2-uitstoot dan bij aardolie of steenkool. Maar dit is niet het enige probleem.

Voor de houtverbranding worden productiebossen aangeplant. Veel natuurlijke bossen en natuurgebieden moeten hiervoor wijken. De bossen worden niet in hetzelfde tempo aangeplant als ze worden vernietigd. Om aan de vraag vanuit de industrie te voldoen, neemt het aantal bomen – en dus de opname van CO2 uit de lucht – dus af. Daarnaast moet al dat hout ook vervoerd worden, veelal over zee.

Voor energie opwekken uit biomassa kunnen landen flinke subsidie krijgen van de EU. En dat terwijl het maar de vraag is of biomassa wel duurzaam is. De VS spanden zelfs al rechtszaken aan tegen de EU tegen de vernietiging van Amerikaanse bossen voor verbranding van houtsnippers.
Een zorgelijke kwestie dus: biomassa wordt groen genoemd maar is dit in vele gevallen niet, maar er gaan wel grote subsidies in om.

Lees meer in dit artikel van Greenpeace.


DUURZAAM PLATFORM

Fijnstof meten: help jij ook mee?
Wil jij ook helpen met fijnstof meten in de Rijpelberg?
Mail naar jmmegens14@gmail.com voor meer informatie!

Voorlopig moeten we met z’n allen zo veel mogelijk thuis blijven. Daarom geven je via onderstaande pagina wat leuke ideeën om te knutselen met afval.
Zo blijven kinderen op een leuke manier bezig met recycling!
Site met ideeën. (met dank aan juf Jannie)