Educatie

Educatie

Als conceptbureau voor duurzaamheid en circulaire economie richt Groen4Life zich vooral op projecten voor het onderwijs. Dit doen wij  i.s.m. diverse gemeentes. Onderwijsinstellingen uit heel Nederland kunnen periodiek gebruik maken van ons digitaal lesmateriaal. Ook bieden we duurzame projecten en gastlessen aan op het gebied van circulaire economie met thema’s zoals water, kringloop, afval, kunst ,recyclen en plasticsoep. Dit bieden we aan voor zowel basisscholen en voortgezet onderwijs als ook voor het MBO en HBO onderwijs.

Wil je als gemeente graag samenwerken met Groen4Life of als school meer informatie ? Neem vrijblijvend contact op met Petra Hovestadt via info@groen4life.nl.

Groen4Life brengt graag duurzame projecten onder de aandacht. Wil je jouw project in de spotlights? Stuur dan een e-mail naar educatie@groen4life.nl o.v.v. ‘Aanmelden project PR’.

Wat kunnen wij bieden

Groen4Life bied de volgende educatiemogelijkheden aan. Wil je graag weten wat de projecten inhouden, lees dan verder naar onder op deze pagina.

01
01
KLIEN IT

BO, midden- en bovenbouw (in overleg)
Vanaf herfstvakantie - juni (30 weken)
Op maat elk startmoment onderdelen mogelijk

02
02
Waterchallenge

BO, groep 5 - 8
4 weken
VO en MBO

05
05
Creatieve workshop

BO, groep 5 - 8
2 dagdelen
VO en MBO

07
07
Gastlessen Duurzaamheid en Circulaire economie

Voor leerlingen en/of leerkrachten
BO ,VO, MBO en HBO

03
03
Wijkschoonmaakactie (WSA)

BO, groep 7 - 8.
VO (onderbouw) MBO en HBO.

04
04
Workshop sparebots

BO, groep 7 - 8
2 uur
VO en MBO onderbouw

06
06
Seminars

Voor leerkrachten
Op maat

08
08
Deskundigheidsbevordering

Voor leerkrachten
Over duurzaamheid en circulaire economie

Project

KLIEN IT

KLIEN IT is een project over duurzaamheid en circulaire economie, waarbij basisscholen zich het hele schooljaar inzetten voor een zwerfafval-vrije omgeving. Elke deelnemende school ontvangt bij aanvang een inlogcode voor het digitale lesprogramma. Bovenal leren de leerlingen natuurlijk veel over afval en duurzaamheid, maar oefenen ze ook met vaardigheden als samenwerken, presenteren, een nieuwsbericht schrijven, omgaan met social media.

Kijk voor meer informatie op de KLIEN IT pagina

Project

Wijkschoonmaakactie (WSA)

Om bij te dragen aan een schone leefomgeving zonder zwerfafval kun je als school (of organisatie) meedoen aan een jaarlijkse wijkschoonmaakactie. Hiervoor stellen gemeenten de benodigde gereedschappen en middelen kosteloos beschikbaar, waaronder: knijpstokken, veiligheidshesjes en eventuele andere gereedschappen.

Groen4Life verzorgt voorafgaand aan deze actie een presentatie op locatie over afval. Na afloop ontvangt de school vaak een vergoeding vanuit de gemeente voor de inspanningen. Informeer bij je eigen gemeente of dit het geval is. De scholen krijgen via de gemeente dan een uitnodiging om mee te doen met de Wijkschoonmaakactie.
Scholen uit de gemeenten Helmond, Gemert-Bakel en Laarbeek hebben zich aangesloten.

Wil jouw school meer doen rondom afval en duurzaamheid? Kijk dan ook eens naar ons KLIEN IT project!

Project

Waterchallenge

Nederland wordt steeds warmer, hierdoor gebruiken we ook steeds meer water met als gevolg een steeds drogere provincie en waterschaarste. Door bewuster om te gaan met waterverbruik worden we ook meer duurzaam in ons gedrag. Tijdens de Waterchallenge ontvangt de school een kant-en-klaar digitaal lespakket met eenvoudige tips. De leerlingen worden uitgedaagd om meer bewust te worden van waterverspilling en het waterverbruik in eigen gezin. Op deze manier worden ouders positief betrokken bij het project. Groen4Life vindt het erg belangrijk om aandacht te vragen voor het belang van water, ook wel het “blauwe goud” genoemd.

De Waterchallenge is voor elke school te boeken, als los project of als uitbreiding op KLIEN IT.

Project

Workshop Sparebots

Apparaten bevatten heel veel elektronische onderdelen. Deze onderdelen zorgen ervoor dat je met een telefoon kunt bellen of dat een wasmachine zijn programma kan draaien.
Al deze onderdelen werken samen (in een printplaat) en zo doet een apparaat wat het hoort te doen.

In deze workshop maken leerlingen samen met workshopbegeleider Jorg Duitsman kennis met deze elektronische onderdelen. Wanneer een apparaat kapot is, zijn veel onderdelen nog prima te gebruiken. Leerlingen gaan iets gaafs maken van elektronisch afval. Er zijn geen technische vaardigheden vereist, alleen een beetje fantasie! Leerlingen leren de namen kennen van de meest voorkomende onderdelen en leren ook omgaan met een soldeerbout. De workshopbegeleider geeft een instructie over hoe je kunt solderen.
Deze workshop laat je veel plezier beleven aan het maken van de meest fantastische dieren, mensen of gezichten. De enige beperking is je verbeelding!

De workshop Sparebots is voor elke school te boeken, als los project of als uitbreiding op KLIEN IT.

Project

Creatieve workshop

Kun je van afval nog iets maken?
Jazeker! Tijdens onze creatieve workshops wordt van afval een kunstwerk gemaakt. Creativiteit, je fantasie gebruiken en het credo ‘afval bestaat niet’ worden in deze workshops op een bijzondere, interactieve manier met elkaar verbonden.

Ga aan de slag met lege verpakkingen en maak bijvoorbeeld een prachtig dier! Of zie hoe je oude CD’s omgetoverd worden in een grote, mooie vis. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bespreek met ons wat er allemaal mogelijk is en wij laten het je graag zien.

De creatieve workshops zijn als los project te boeken of als uitbreiding op KLIEN IT.

Leerkrachten

Seminars, trainingen en deskundigheids-bevordering

Als conceptbureau zijn wij altijd bezig met innoveren en houden ook wij onze eigen duurzame kennis goed bij. Docenten en leerkrachten kunnen ons inhuren tijdens een team dag of er is een mogelijkheid om via een digitale leeromgeving zelf een E learning (korte) cursus te volgen bij Groen4Life. Jouw kennis over duurzaamheid kun je hiermee vergroten en heb je hierdoor paraat in de klas.
Op deze manier bieden wij deskundigheid aan voor mensen die in het onderwijs werken of als beleidsmedewerker bij een gemeente. Daarnaast is het mogelijk om Groen4Life een minicongres te laten organiseren voor leerkrachten of beleidsmedewerkers over specifieke thema’s van duurzaamheid en circulaire economie. De opgedane kennis kun je erna toepassen in je eigen lessen of werk. Dit kan i.s.m. met meerdere locaties en of schoolbesturen.